26 november 2008

Röntgenavdelningen

Nu har jag varit tre gånger på röntgenavdelningen på USÖ. Det har varit jätteroligt och två av gångerna har vi fått röntga dockor och liknande saker så att man kan se skelett och liknande. Dockorna kostar ca 100.000kr styck och har ett fejkskelett som syns när man röntgar. Jättecoolt och det gör inget om man placerar dockan lite fel då man via genomlysning kan röntga en längre tid på dockan, utan att den skadas. Detta kan man inte göra på en människa men dockan är bra (vi har döpt den till Eva för den liknar en av våra lärare som heter Eva)

I måndags testade vi genomlysning och kollade lite på positioner, vinklar och kontrastmedel. Idag använde vi konversionell röntgen (vanlig skelettröntgen) för att se skillnad på kontrasten när man ändrar stråldosen, strålytan och om man tog med eller utan raster.

Raster är en slags blyplatta som består av hål med någon metall som strålarna som går rakt från röntgenröret och genom krppen till plattan passerar, men alla strålar som bryts i kroppen och som hamnar snett, fastnar i plattan och tas ej med på bilden. Detta gör bilden skarpare.

Idag var det mycket om stråldoser, om hur mkt kV (kiloVolt), cGycm2 (Grey per kvadratcentimeter) och mAs, som andänds, när det används och hur mkt, vad som är bäst, vi kollade på exempel och ändrade, testade och jämförde bilder. Det var jättekul =)

Det är mycket teknik i det här yrket, och det är bara att plugga, plugga och plugga, för jag är verkligen inget teknikfreak. Först gäller det dock att klara nästa tenta som är mycket om kemi och atomer, det är jag sämst på, så jag får se hur det går..

Inga kommentarer: